De Amaretto Sour is een klassieker in de wereld van cocktails, geliefd om zijn perfecte balans tussen zoet en zuur. Deze cocktail, met zijn kenmerkende amandelachtige smaak, wordt gemaakt met Amaretto, een Italiaanse likeur die zijn naam ontleent aan het woord “amaro,” wat “bitter” betekent. Ondanks deze naam heeft Amaretto een uitgesproken zoete en nootachtige smaak, met subtiele tonen van abrikozenpitten, vanille en kruiden.

De oorsprong van Amaretto voert ons terug naar Italië, waar de likeur vaak wordt gemaakt op basis van amandelen of abrikozenpitten. Het verhaal van Amaretto begint in het Lombardische stadje Saronno, waar de legende vertelt dat een jonge weduwe de likeur in de 16e eeuw creëerde als eerbetoon aan een schilder die een fresco in een kerk voltooide. Door de rijke geschiedenis en verfijnde smaak is Amaretto een icoon van Italiaanse gastvrijheid geworden.

Amaretto Sour

De Amaretto Sour is de perfecte balans tussen zoet en zuur. Deze klassieke cocktail, geliefd om zijn fluweelzachte textuur en amandelachtige smaak, is een ware publieksfavoriet. Wist je dat amaretto oorspronkelijk uit Saronno in Italië komt? Het verhaal achter deze likeur voegt een vleugje romantiek toe aan elke slok.
Porties 1 persoon

Benodigdheden

  • Cocktailshaker
  • Zeef (Hawthorne)
  • Jigger (barmaatje)
  • Tumbler glas

Ingrediënten

  • 50 ml Amaretto bijvoorbeeld Disaronno
  • 25 ml vers citroensap
  • 15 ml suikersiroop
  • 1 eiwit optioneel
  • ijsblokken
  • maraschino kers afwerking

Instructies

  • Voeg in een shaker de Amaretto, het citroensap, de suikersiroop en het eiwit (indien gebruikt) toe.
  • Dry shake (zonder ijs) krachtig gedurende 10 seconden om het eiwit op te schuimen.
  • Voeg ijsblokjes toe aan de shaker en schud nogmaals stevig gedurende 10-15 seconden.
  • Zeef de cocktail in een gekoeld tumbler glas (of een ander klein glas) gevuld met ijsblokjes.
  • Voeg een maraschino kers toe als garnering.

Tips

  • Voeg een scheutje bourbon toe voor extra complexiteit.
  • Probeer een paar druppels Angostura bitters voor een kruidige toets.
Sterke drank: Amaretto
Soort cocktail: Originele cocktails
Overige zoektermen: Citroensap, Disaronno, Suikersiroop

Heb jij deze cocktail gemaakt?

Laat me weten hoe het is gelukt! Zet een reactie hieronder, tag @cocktailadaybe op Instagram en gebruik de hashtag #cocktailadaybe.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Close
Tasj © Copyright 2025. All rights reserved.
Close