De Whisky Sour is een tijdloze cocktail die zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw en sindsdien niet uit de cocktailbars is weg te denken. Deze klassieke cocktail is perfect voor wie houdt van een sterke drank, maar ook van een frisse en verfrissende smaak. De combinatie van whisky, citroensap en suikersiroop zorgt voor een mooie balans tussen zuur, zoet en het karakter van de whisky.
De Whisky Sour heeft zijn naam te danken aan het zure citroensap, dat perfect de warmte van de whisky aanvult. Afhankelijk van de gebruikte whisky kan de smaak variëren, maar bourbon wordt vaak gekozen vanwege de rijke en licht zoete smaak die goed samen gaat met de citrus.
Deze cocktail kan zowel on the rocks (met ijs) als puur geserveerd worden. In de originele versie wordt de cocktail vaak afgewerkt met een schuimige textuur, doordat het eiwit van een eiwit wordt toegevoegd. Dit geeft de whisky sour een luxueuze en zachte afwerking, maar het eiwit is optioneel voor wie dat liever niet heeft.
De Whisky Sour is veelzijdig en geschikt voor allerlei gelegenheden: van een chique avond uit tot een gezellige borrel met vrienden.

Whisky Sour
Benodigdheden
- Jigger (barmaatje)
- Cocktailshaker
- Zeef (Hawthorne)
Ingrediënten
- 50 ml bourbon of rye whisky
- 25 ml vers citroensap
- 20 ml suikersiroop of naar smaak
- 1 eiwit optioneel
- IJsblokjes
- een schijfje citroen en/of een maraschino-cherry afwerking
Instructies
- Vul een shaker met de whisky, vers citroensap, suikersiroop en het eiwit.
- Shake 10-15 seconden heel krachtig zodat het eiwit ook mee wordt geklopt.
- Voeg daarna wat ijs toe. Schud nog krachtig gedurende 5 seconden totdat de ingrediënten goed gemengd zijn en het mengsel gekoeld is.
- Zeef de cocktail in een lowball-glas (of een coupeglas, afhankelijk van je voorkeur).
- Garneer met een schijfje citroen en/of een maraschino-cherry. Serveer direct.
Heb jij deze cocktail gemaakt?
Laat me weten hoe het is gelukt! Zet een reactie hieronder, tag @cocktailadaybe op Instagram en gebruik de hashtag #cocktailadaybe.