Het leren van bartender technieken is essentieel voor het maken van cocktails. Naarmate je meer cocktails maakt, leer je ook verschillende cocktail technieken. Wanneer moet je shaken of stirren? Wanneer ga je gewoon schenken of een jigger gebruiken? Welke garneringen gebruik je wanneer?
Als beginner lijkt het harden veel, maar iedereen moet ergens beginnen. Oefening baart kunst. Er zijn enkele technieken die een bartender moet weten. Ze zijn simpel en gemakkelijk te leren.
1. Pouring
Er zijn 2 pouring technieken. Pouring is het schenken van je cocktail, vooral voor de verschillende afmetingen. Je kan schenken aan de hand van een jigger (een afmetingstool) of je kan vrij schenken en afmeten door te kijken of te tellen.
Met vrij schenken kan je sneller cocktails maken omdat je beide handen gebruikt (met meerdere flessen bijvoorbeeld), maar vrij schenken is minder accuraat dan een jigger te gebruiken.
Het is belangrijk om te weten dat een afwijking van afmetingen een merkbaar effect kan hebben op de smaak van je cocktail.
Om afmetingen exact te hebben, gebruik je een jigger. De smaak van je cocktail zal meer in balans zijn, maar je werkt minder snel.
Er zijn uiteraard bartenders die op de millimeter vrij kunnen schenken, maar dat vereist heel wat training! Als bartender is het handig beide pouring technieken onder de knie te krijgen. Start met de jigger en probeer eens vrij te schenken. Naarmate je meer oefent, ga je ook gemakkelijker kunnen afmeten door vrij te schenken.
Bij het vrij schenken is het belangrijk dat je je fles en de nek van de speed pourer vasthoudt, om tegen te gaan dat deze eraf valt.
2. Stirring
Stirring (of roeren) is een veelgebruikte techniek die veel bartenders gebruiken. De bekende Martini is dé cocktail die bij veel mensen naar boven komt als ze denken aan stirring.
Net zoals shaking, is stirring een manier om ingrediënten met elkaar te mengen en de mix af te laten koelen op een zachtere manier. Stirred cocktails zijn minder verdund dan een geshakete cocktail.
Om te stirren, heb je een mixing glas nodig, ijs, je ingrediënten (in het mixglas) en een bar spoon. Leg de barspoon tussen je 2 middelste vingers en gebruik je pols om het te draaien.
Wanneer heb je voldoende geroerd?
Als de ‘bijt’ vanachter in je keel weg is door de alcohol, is je cocktail goed geroerd. Meestal is een 30 seconden goed roeren voldoende.
Wanneer ga je stirren of shaken?
Shake je cocktails wanneer ze fruitsappen, melk of eieren bevat.
Stir je cocktails wanneer er enkel alcohol in zit, en je wilt niet dat deze te hard verdund wordt of te koel is, zodat de ingrediënten beter naar boven komen.
3. Shaking
De meeste cocktails die je maakt, zullen geshaked worden. De reden waarom we cocktails shaken, is om snel de dranken en mixers te mixen, door middel van ijs wordt het direct extra gekoeld en verzacht het ijs de cocktails.
Sommige bartenders zijn van mening dat hoe je een cocktail shaket van essentieel belang is. Er zijn verschillende shake technieken.
Maar in realiteit maakt het niet uit hoe je een cocktail shaket. Als je het maar shaket voor 10-15 seconden.
De meeste recepten op deze website gaan zo te werk:
- Vul de cocktailshaker met de ingrediënten
- Vul de cocktailshaker met ijs
- Doe de cocktailshaker toe met het topje (het tinnen topje of een glas)
- Hou de cocktailshaker vast en zorg ervoor dat het topje niet naar de klant wijst
- Shake hard voor ongeveer 10-15 seconden
- Doe het topje van de cocktailshaker open door zachtjes te tikken met de palm van je hand
4. Straining
Met strainen filter je storende elementen uit je cocktail. De meest voorkomende zaken die je uit je cocktailmix wil, zijn ijs, ijsschilfers, pulp, geplet fruit, … Om eenmaal te strainen kan je de top van je cocktailshaker gebruik (met grotere gaten), of een simpel zeefje. Voor dubbel strainen kan je een zeefje gebruiken en de top van je cocktailshaker of een cocktail strainer. Deze zet je op je cocktailshaker en schenk je de inhoud uit.
Double straining wordt gebruikt voor dranken waar er geen ijs in het glas mag, zoals een Margarita.
5. Dry Shake
Een dry shake is hetzelfde als shaken maar dan zonder ijs. De bedoeling van een dry shake is dat je een ingrediënt gebruikt zoals eiwit of room zodat je een dikke schuimlaag krijgt. Eerst schud je hard zonder ijs met eiwit in de shaker, daarna kan het zijn dat je nog 1 keer schudt met ijs.
Een cocktail die gebruik maakt van de dry shake methode: Clover Club
6. Muddling
Voor muddling gebruik je een muddler. Hiermee crush je een ingrediënt om de sappen en smaken eruit te krijgen. Deze techniek wordt veel gebruikt voor citrusvruchten, zacht fruit, bepaalde kruiden zoals gember of muntblaadjes.
Heb je geen muddler? Dan kan je nog gebruik maken van de achterkant van je bar lepel.
De techniek is simpel, je plaatst een ingrediënt dat je wilt muddlen in een glas en je duwt de muddler in het ingrediënt tot de sappen eruit komen. Het is niet de bedoeling dat je kruiden kapot crushed, maar zachtjes met draaiende bewegingen zorgt dat de oliën eruit komen.
Cocktails die de muddling techniek vereisen:
7. Building
Building is eerder een methode om cocktails te maken, niet echt een techniek dus.
Je doet verschillende ingrediënten meteen in een glas, zonder ze in een cocktailshaker of cocktailmix-glas te steken. Je bouwt simpelweg de ingrediënten op elkaar.
Dit is gemakkelijk voor cocktails met weinig ingrediënten.
Cocktails die gebruik maken van building techniek:
8. Rolling
Rolling is een mixing-techniek tussen shaking en stirring. Het mixt de ingrediënten meer dan stirring maar is zachter dan shaken. Het is een goede techniek wanneer je goed wil mixen zonder te veel te verdunnen.
Om te rollen, doe je je mix vanuit je cocktailshaker in een glas en omgekeerd. Doe dit 6-10 keer en je cocktail is klaar.
Cocktails die gebruik maken van de rolling techniek:
9. Layering
Layering of lagen leggen is een techniek waar je verschillende gekleurde vloeistoffen op elkaar gaat leggen. De bedoeling is dat je duidelijk in je glas de lagen ziet.
Om dit effect te krijgen, hou je een bar spoon enkele millimeters weg van de top van je drankje en schenk zachtjes de vloeistof op de bar spoon. Zo zal de vloeistof zachtjes zweven op de onderste laag. Dit effect vereist oefening en kan je snel verknoeien.
Let erop dat je niet alle vloeistoffen op elkaar kan leggen. Hoe meer suiker er in de vloeistof zit, hoe zwaarder het is. Hoe meer alcohol, hoe lichter de vloeistof is. Hou dit dus zeker in je achterhoofd.
10. Blending
Simpelweg houdt dit in dat je je ingrediënten in een blender doet en ze mixt. Blending wordt gebruik voor zware ingrediënten zoals fruit, schepijs en meer. Hiermee krijg je een dikke textuur.
Blending wordt ook gebruikt om een frozen margarita te maken. Je mixt alle ingrediënten met ijs en klaar. Je kan dit ook toepassen op andere cocktails om eigenlijk als “drinkijs” te serveren.
11. Garnishing
Je cocktail er visueel ook heerlijk uit te laten zien, doe je met garneren. Het geeft een extra touch naast de smaak en geur. Je kan bijvoorbeeld een citrus draai toevoegen, een olijf, je drankje in vuur en vlam steken en meer. Er zijn verschillende manieren om te garneren.
Met wat je allemaal garneren ontdek je in onze uitgebreide gids.