Cocktail Garnering

Je cocktail garneren, brengt hem naar een hoger level. Garnering zorgt voor een visuele streling voor het oog en geeft ook aroma’s en subtiele smaken aan de cocktail. Zelfs kleine elementen hebben een grote impact op je cocktail, dus vergeet ze zeker niet.

Een cocktail drink je niet enkel met je smaakpapillen, het oog wilt ook wat. Het zorgt voor dat tikkeltje extra bij je cocktail. Onze zintuigen bekijken en ruiken ook de cocktail en daar zorgt garnering zeker ook voor. Na het maken van je cocktail begin je aan de garnering. Dit kan gaan van een spray met citrusoliën, een kersje, een olijf in een Martini, de schil van een sinaasappel en veel meer.

Een garnering geeft een bepaalde uitstraling. Het geeft wat meer persoonlijkheid aan je cocktail. Stel: je maakt een tiki cocktail, dan wil je dit accentueren met verse munt en als extra wat eetbare bloemen. Een Martini ga je bijvoorbeeld accentueren met een simpele olijf op de bodem. Die uitstraling zorgt ervoor dat je cocktails ook gaat blijven onthouden. Als je eens in een cocktailbar geweest bent, zal er sowieso een cocktail je bijgebleven zijn die ook een mooie garnering had. Voor cocktailbars is het een marketingstrategie, je foto’s zijn instagrammable en je onthoudt ze, net zoals een liedje bepaalde emoties kan meebrengen heeft een cocktail met garnering ook dit effect.

Kortom, een cocktail is meer dan het drinken alleen. Net zoals bij het maken van een gerecht, daar zorg je ook voor een visueel aantrekkelijke presentatie.

Met deze verschillende cocktail garneringen helpen we je op weg om je cocktail die final touch te geven!

1. Twist en andere citrus garneringen

De meeste gekende garnering is de citrus twist. Een hele simpele maar speciale garnering. Gebruik een schiller om een stukje schil van de sinaasappel te halen en draai de kanten naar de binnenkant en met de pel naar buiten. Door deze techniek krijg je citrus oliën vrij. Doe deze techniek boven je afgewerkte cocktail.

Deze simpele techniek zal je smaken versterken en ervoor zorgen dat je cocktail minder zoet is door de siropen of likeuren dat je gebruikt hebt.

Je kan dit zelf eens testen door zoete Vermouth in een glas te doen. Probeer dit eerst te drinken zonder een citroenschil, en daarna deze techniek eens toe te passen met de citroenschil en opnieuw te drinken. Je zal een duidelijk verschil merken en vaststellen dat de smaken meer gebalanceerd zijn.

Extra tip: je kan de citroenschil draaien en deze op je glas zetten voor een extra visueel effect.

2. Fruit

Deze categorie van garnering gaat van een sinaasappelschil bij je Old Fashioned tot cocktail kersen in een Manhattan of een stukje ananas bij een Pina Colada. Fruit geeft een lekker aroma af en is ook visueel zeer aantrekkelijk. Je weet meestal aan welke smaak je je mag verwachten door garnering toe te voegen op je glas. Cocktail kersen zijn bv Maraschino kersen, ze kunnen zeer lekker zijn bij de juiste cocktail. Een zure cocktail met een kers kan de smaak wat balanceren.

Je kan fruit garneren met bv:

  • Citrus schijfjes of schil
  • Cocktail kersen (maraschino)
  • Ananas stukjes of partje
  • Meloen balletjes of partje
  • Dragon fruit balletjes
  • De helft van een passievrucht dat drijft op de top van je drankje
  • Komkommer lintjes (met een groentenpeller)
  • Vers kokosnootvlees in stukjes
  • Appel, peer of perzik waaier
  • Besjes op een cocktail prikkertje
  • Gedroogd fruit zoals abrikoos

3. Bladeren

Het gebruik van bladeren kan gaan van verse takjes munt tot ananasbladeren. De bladeren van kruiden zoals rozemarijn, tijm of lavendel voegen smaak en aroma toe. Terwijl ananasbladeren puur voor het visueel aspect is en om aan te tonen welke smaak er in de drank aanwezig is.

Wat je ook bijvoorbeeld kan doen, is het gebruiken van Klaverzuring, een kleine groene plant waarvan het blad een zachte citroensmaak heeft.

Let op met het gebruik van wilde planten in je cocktails, zorg voor een veilige plant die niet giftig is.

Combineer fruit met bloemen om een mooi visueel resultaat te krijgen. Als je bijvoorbeeld munt gebruikt kan dit ook bijdragen aan de geur van de cocktail. Wanneer mensen drinken, ruiken ze de munt. Hierdoor zullen de smaakpapillen extra goed reageren. Als je munt gebruikt, is het gebruikelijk om deze eerst tussen je handen te klappen, zo komen de aroma’s van de munt nog beter vrij.

Een opsomming van enkele bladeren garneringen:

  • Munt
  • Basilicum
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Shiso
  • Klaverzuring
  • Ananasbladeren
  • Amarant graan
  • Hibiscus bladeren
  • Makrut limoenblaadjes

4. Bloemen

Eetbare bloemen zie je niet snel in een cocktail, maar we zien dat ze meer en meer gebruikt worden bij gerechten.

Let op, niet alle bloemen zijn geschikt om je cocktail te garneren. Zorg er steeds voor dat je ze aankoopt van betrouwbare websites en doe onderzoek of deze effectief eetbaar zijn of niet. Heb je het op social media gezien, vertrouw het niet meteen.

Eetbare bloemen geven verschillende smaken, maar je kan een bloem kiezen puur voor uitstraling. Sommige bloemen smaken zoet, zoals viooltjes. Sommige pikant zoals waterkers, sommige citrus achtig zoals knol- of hybride begonias en sommige groentenachtig zoals hartlelie. Je kan eetbare bloemen combineren met de uitstraling van je drankje qua kleuren, geur of smaak.

Het is ook niet zo dat elke cocktaildrinker de bloemen opeet, maar voorzie altijd eetbare bloemen (de cocktaildrinker zou er vanuit kunnen gaan dat de bloemen eetbaar zijn). Enkele bloemen waar je mee kan starten:

  • Rozen
  • Orchideeën
  • Waterkers
  • Lavendel
  • Anjer en tuinanjer
  • Bernagie
  • Kruidenbloesem van basicilum, munt of rozemarijn

Andere soorten garneringen

Als je heel creatief bent kan je bijvoorbeeld origami erbij maken, papieren paraplu’s, veren, speelkaarten, …

Laat je creativiteit helemaal los! Heb je zelf nog ideeën voor garneringen? Stuur het naar hello@cocktailaday.be!